Hoe de ideale vochtigheidsniveaus in huis te bereiken?

Wanneer uw huis te vochtig is, kunnen schimmel en meeldauw groeien en schade veroorzaken. Lees verder om erachter te komen hoe u vochtschade kunt voorkomen.

Wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak, condenseert vocht. Door koken, baden, kleding drogen, afwassen en andere dagelijkse bezigheden wordt de lucht vochtig. Het vocht in uw huis wordt ook verhoogd door bepaalde verwarmingstoestellen, zoals niet-geventileerde aardgas- en kerosinemodellen.

Het is gebruikelijk dat ramen, muren en deuren die niet geïsoleerd zijn in de winter koud zijn. In de zomer koelen ongeïsoleerde leidingen muren en vloeren. Een opeenhoping van druppels op deze oppervlakken kan leiden tot schimmel- en meeldauwvorming op muren, ramen en structurele componenten, wat resulteert in rotting en afbladderende verf.

Beheersing van vocht binnenshuis

Wanneer u vocht ziet ophopen, droog het dan snel en pak de oorzaak van het probleem aan. Het minimaliseren van koele oppervlakken en het verminderen van de luchtvochtigheid zijn de beste manieren om vochtophoping onder controle te houden.

Deuren en ramen die het interieur isoleren van de koude, buitenlucht minimaliseren koele oppervlakken in de winter. De kou wordt ook buiten gehouden door dubbele en driedubbele beglazing. 

Deze verbeteringen zullen niet alleen het vocht verminderen, maar ze zullen ook de energie-efficiëntie van uw huis verhogen. Vergeet ook de raambekleding niet. Het binnenglas wordt warmer als de gordijnen en jaloezieën in de winter worden geopend. De verbeterde circulatie verkleint de kans op condensatie.

Tochtstrippen en breeuwen verhogen de energie-efficiëntie en voorkomen dat vocht een huis binnendringt. Ze verminderen niet alleen de luchtuitwisseling, maar voorkomen ook dat vocht ontsnapt. Afzuigventilatoren voor badkamers, drogers en afzuigkappen in de keuken die naar buiten ventileren, verwijderen vocht uit het douchen, baden, drogen van kleding en afwassen. Houd deze apparaten vrij van stof, pluisjes, vet of iets dat de werking ervan zou kunnen belemmeren.Een gesloten, ongebruikte haard creëert een kans op vochtproblemen, dus vochtbestrijding is erg belangrijk.

Drie manieren om te verminderen

  • Er zijn een aantal eenvoudige manieren om luchtvochtigheid te verminderen, waaronder:
  • Kookpotten met deksels indien mogelijk
  • Zorgen voor een goede luchtcirculatie door binnendeuren open te laten
  • Buitenopslag van brandhout
  • Aquariumhoezen

Als een hoge luchtvochtigheid een probleem is dat u niet met andere methoden kunt oplossen, verwijder dan vocht uit de lucht met een luchtontvochtiger voor het hele huis of voor individuele kamers.

Share your love
Christophe Rude

Christophe Rude

Articles: 15888

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *